Vedlikehold av klatresko

Atello AS er en av landets ledende leverandører av klatreutstyr med anerkjente merkevarer på lager. La Sportiva er verdens ledende klatreskoprodusent.

Denne italienske produsenten har lang erfaring med utvikling og produksjon av klatresko og de fleste av verdens ypperste klatrere er knyttet til fabrikken, også for produktutvikling og design.

Hvordan vedlikeholde klatresko?

1. Hvis du klatrer mye

Da er det praktisk å ha minst to par sko fordi lær er et organisk materiale som strekker seg der det er press og trykk, men også trekker seg tilbake over tid. Lær må hvile for å få tilbake sin opprinnelige form.

2. Etter hver bruk

Kalk og annen skitt forringer friksjonen i gummien. For å opprettholde friksjonen gnikkes sålen og randen grundig med en fuktig gulvklut etter hver bruk. Det er også viktig at skoene får tørke etter bruk. Da holder de formen lenger. Skoene tørkes i romtemperatur eller hvis de er veldig fuktig kan de godt tørkes ved å fylle dem med avispapir. Hurtigtørking ved høy temperatur som feks. på gulv med varmekabler vil lett kunne få gummien til å løsne ettersom varmen får limet til å slippe.

3. Sånn en gang i ny og ne

Friksjonsgummi oksiderer (kan ses ved at gummien får en grå, skinnede overflate), så etter en tids bruk lønner det seg å vaske gummisålen med en mild oppvasksåpe. Man kan etterpå gjerne børste den forsiktig med en myk stålbørste for å få maksimal friksjon igjen.

Klatreskoene er det eneste utstyret som kan gjøre deg til en bedre klatrer.