Vedlikehold av fjell- og jaktstøvler

Fjell- og jaktstøvler med Gore-Tex (GTX)® er en investering. Prisen er høy, forventningene likeså! For stor og langvarig brukerglede, er vedlikeholdet viktig. Støvelprodusentene har kanskje forsømt seg med informasjon om vedlikehold i sin iver etter å informere om GTX®s eksepsjonelle egenskaper og den sterke GTX® garantien.

La Sportiva har støvler i mange kategorier, både med og uten GTX®, fra fjellstøvler til barn og vanlige fotturister, ekstremstøvler for tindebestigere og brevandrere og jaktstøvler for erfarne jegere. De forskjellige støvlene har behov for forskjellig behandling, alt etter materiale og bruksområde.

Et par nye støvler er behandlet med impregnering fra fabrikken, men det er lurt å behandle dem likevel,- før de tas i bruk. Hvis støvlene ikke tilføres ny impregnering jevnlig, vil allikevel GTX® membranen sørge for at vann ikke trenger gjennom og inn i støvelen, men man vil likevel føle seg kald og klam, da fukttransporten innenfra og ut vil bremses av det våte ytterskinnet. I tillegg blir støvlene tyngre å gå med.

Fra innsiden kan feil sokker holde på fotsvetten og legge seg som kalde, klamme omslag rundt foten. Bruk sokker i blanding syntetiske fibre og ull.

Ta ut de løse innersålene etter bruk, slik at støvlene får luftet seg.

Når støvlene har blitt skitne, må de skylles og tørkes i normal romtemperatur, før de impregneres på nytt. Har skoene vært på langtur, bruk et mildt vaskemiddel og vask dem innvendig, skyll godt og lufttørk. Ved alt renhold er det lurt å fjerne lissene først.

For stor og langvarig brukerglede, er vedlikeholdet viktig.