Valg av klatresko

Atello AS er en av landets ledende leverandører av klatreutstyr med anerkjente merkevarer på lager. La Sportiva er verdens ledende klatreskoprodusent.

Denne italienske produsenten har lang erfaring med utvikling og produksjon av klatresko og de fleste av verdens ypperste klatrere er knyttet til fabrikken, også for produktutvikling og design.

Hvordan velge skomodell og størrelse?

1. Passform er viktigst!

Skoen må passe din fot. Sjekk om det finnes luftlommer i skoen hvor foten ikke har kontakt med randen. Jo mindre og færre områder, jo bedre. Sjekk særlig tåpartiet for luftlommer. Skoen skal være noe komfortabel på foten.

2. Sko med snøring, tøffel med borrelås, eller enkel tøffel?

Her vil personlige preferanser være avgjørende. Hverken det ene eller det andre er mer riktig. Men generelt kan vi si at man bør først og fremst ha et par med snøring som gir mulighet for å kompensere for utvidelse i bredden. Alle klatresko utvides nemlig litt i både lengde og bredde, og sistnevnte er mest plagsomt. Velg gjerne et par tøfler med eller uten borrelås som ekstra par. Tøfler er generelt litt mykere enn snøresko og egner seg derfor godt til trening av fotstyrke såfremt de ikke velges altfor trange.

3. Hvor stiv bør skoen være?

Nok et tema der personlige preferanser, og fotstyrke, er helt avgjørende. Men generelt gjelder det at jo mer friksjonstak du vanligvis klatrer på, jo mykere bør skoen være. Tilsvarende gjelder det at dess mer skarpe, definerte fotlister du klatrer på, dess stivere bør den være. Av dette kan vi grovt utlede at klatring på innendørsvegg, overhengende klatring, og sva med friksjonstak ofte krever en litt myk sko. Motsatt ønsker man gjerne en litt stivere sko på klatring hovedsakelig på små lister på sva og i loddrett terreng. Husk at man gjerne må bruke en rekke par klatresko før man blir seg bevisst egne preferanser. Velg derfor gjerne en typisk allround-modell som din første sko.

4. Hvilken størrelse bør jeg velge?

Klatresko er som navnet tilsier ment for klatring, ikke til å gå med. Velg derfor klatreskoene forholdsvis trange. Støtten i moderne klatresko skapes ved internt press forårsaket av en litt større fot enn sko! Imidlertid bør det være et krav at du kan ha en sko som skal brukes til klippeklatring på foten i minst 10 minutter uten vesentlig smerte. Velges den for trang vil du ikke få tilstrekkelig bøy på tåpartiet som gir den nødvendige kontaktflaten på friksonstak. Skal skoen brukes til fjellklatring hvor du gjerne må ha skoene på en hel dag bør den velges ganske rommelig.

Klatreskoene er det eneste utstyret som kan gjøre deg til en bedre klatrer.